Litt av historien

Litt av historien

Historiske Fleischer’s Hotel har vært å skue i dalsiden over Vangsvatnet siden 1864. Dagens hotellbygning sto ferdig i 1889. Historien går imidlertid lenger tilbake enn det.

Familiens stamfar, Johan Seckman Fleischer slo seg ned på Voss allerede i 1760. Han er oldefar til hotellets grunnlegger, Fredrik Fleischer, og tipp-tipp-tipp-tipp- oldefar til dagens vertskap.

Grunnleggeren - Fredrik Lyth Ørum Fleischer

Grunnleggeren av Fleischer's Hotel, Fredrik Lyth Ørum Fleischer, solgte i 1864 Voss Kirke til Voss Kommune. Kirken hadde vært i Fleischer slektens eie siden 1752, men nå var tiden inne for å starte hotelldrift. Hotellet ble raskt populært og har gjennom tidene hatt besøk av både konger, keisere og adelsmenn. Sist i 2014 og 2015 var Kronprinsen av Dubai på besøk. Lite visste nok Fleischer selv at det kom til å bli en 150 år lang suksesshistorie.

Fredrik Fleischer drev hotellet sammen med sin kone Magdalene, derav finner du Restaurant Magdalene og Fredrik's Bar på dagens hotell. I 2013 ble vår à la carte restaurant Seckman åpnet, oppkalt etter Johan Seckman Fleischer.

Sveitserstilen

Fleischer's Hotel ble bygget i sveitserstil. Denne byggestilen var populær i Norge fra cirka 1850-1910 og er inspirert av arkitekturen i Alpene. Sveitserstilen kjennetegnes blant annet av stor etasjehøyde, verandautbygg, fasade kledd med pløyd panel, utskårne detaljer og rikt profilert listverk.

Utbygging og oppussing

Hotellet har blitt bygd ut i flere omganger. Vår eldste historiske del er fra 1889, dog med noen forandringer. I årene 1938-39 var det en større ombygging  da terrassen ble utvidet, og kjøkken, anretning, resepsjon og inngangsparti ble bygd om. Salongene ble også fullstendig renovert. 13 av rommene fikk eget bad, og 30 rom fikk innlagt vask med varmt og kaldt vann. Under 2. verdenskrig ble Fleischer's Hotel okkupert av tyskerne og hotellet var en av få bygninger på Voss som ikke ble bombet.

I 1957 overtok 4. generasjon, Olaf Fleischer Tønjum og i 1959 stod nybygget ferdig - Olafsfløyen. Denne bygningen ble i 1993 bygget inn og fikk også den karakteristiske sveitserstilen.

Fleischer's Motel ble bygget i 1960 årene, etter modell fra Amerika. Dette var et tilbud til reisende med bil. Hotellet fikk egen svømmehall i 1977, samtidig som det ble bygget en ny danserestaurant, Top Spot, og et topp moderne kurs- og konferansesenter ble åpnet.

I 2006 åpnet hotellet en ny avdeling i stasjonsbygningen med 25 moderne rom. Disse er tilknyttet Fleischer's Hotel med en gangbro. En alvorlig brann på kjøkkenet i 2008, førte til at hotellet måtte stenge for drift i noen måneder. Da gjenoppbyggingen var ferdig sommeren 2009 kunne Fleischer familien åpne et helt nytt, topp moderne kjøkken, anretning og buffetområde.

150 års jubileum

I 2014 ble det feiret 150 års jubileum for hotelldrift i familien Fleischer's navn og i den anledning ble det skrevet en jubileumsbok.

Ønsker du et eksemplar av boken, ta kontakt med oss for å få kjøpe jubileumsboken "Fleischer's Hotel - Hotell i særklasse i 150 år -". Vi har også flere kopier av boken "Fleischer's Hotel - tradisjon og atmosfære" som ble skrevet i 1994. 
"Fleischer's Hotel - Hotell i særklasse i 150 år -" - kr. 345,-
"Fleischer's Hotel - tradisjon og atmosfære" - kr. 250,-
Kontakt oss på telefon +47 56 52 05 00 eller e-post resepsjonen@fleischers.no.